Bakan Koca Duyurdu: ‘2022 Yılında 2 Bin 239 Uzman Hekim ve Bin 955 Hekim İstifa Etti’
Sağlık çalışanlarının problemlerine ait açıklamalarda bulunan Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, 2022 yılında 2 bin 239 uzman doktor ve bin 955 tabibin istifa ettiğini duyurdu.
‘Sağlık çalışanlarımıza yönelik şiddet suçları, katalog suçlar kapsamına alındı. İyi hal indirimi kalktı’
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, 2022 yılında istifa eden sıhhat çalışanlarının bilgisini paylaştı.
Koca’nın görüşmelerde yaptığı sunumda yer alan bilgilere nazaran, 2022 yılında 2 bin 239 uzman doktor ve bin 955 tabibin istifa etti. Koca, “Sağlıkta Reform kapsamında almayı planladığımız 85 bin yeni çalışma arkadaşımızla, 115 bin ilave personel istihdamı sağlamış olacağız” dedi.
Sağlık çalışanlarının yaşadığı problemlere dikkat çeken Koca, “Süreç içinde kayba uğrayan özlük hakları, maruz kaldıkları şiddet olayları, onları gittikçe riskli hastalardan uzaklaştıran malpraktis davaları bu konuda harekete geçmeyi kaçınılmaz hale getirmişti. Sağlık ailemizle birlikte vatandaşlarımızın sağlığını güvence altına almak için yeni bir reform başlatmalıydık. Bu sayede sağlık çalışanlarımıza yönelik şiddet suçları, katalog suçlar kapsamına alındı. İyi hal indirimi kalktı” diyerek yüzde 50 oranında ceza artırımının geldiğini kaydetti.
Nöbet sonrası müsaadesi zarurî hale getirdiklerini belirten Koca, “İntörn hekimler ve diş hekimliği fakültesi son sınıf öğrencilerine yapılan ödemeler asgari ücret düzeyine çıkarıldı. Esas yükü çeken asistan hekimlerimizin aylık nöbet sayıları sınırlandı. Nöbet sonrası izin zorunlu hale getirilerek daha insani bir çalışma ortamı sağlandı. Bununla birlikte bazı branşlarımızda hekim artışına hala ihtiyacımız olduğunu ifade etmeliyim” dedi.
‘4 bin 50 yatak kapasiteli Türkiye’nin en büyük şehir hastanesini iki ay önce başkentlilerimizin hizmetine sunduk’
OECD bilgilerine nazaran sıhhat işçisi açığının devam ettiğini kaydeden Koca, “Başta tabipler olmak üzere sıhhat işçisi sayısında OECD ülkelerine kıyasla süratli bir artış göstermemize rağmen artan talepler karşısında açığımız hala sürmektedir. Hemşire ve ebe sayımızı daha yüksek bir süratle artırıyoruz; fakat hala OECD ortalamasının epeyce gerisindeyiz. Son 20 yılda kamu cari sıhhat harcamasının oranı Amerika’da 2,5 kat, OECD’de neredeyse 1,5 kat artarken, sıhhatteki bütün gelişmelerle birlikte bizde besbelli bir artış olmamıştır. 2023 yılında Bakanlık yatırımlarının kamu içindeki artışına kendi imkanlarımızla inşa ettiğimiz kent hastaneleri de dahildir” diye konuştu.
Koronavirüs devrinde ‘örnek’ bir global salgın idaresi gerçekleştirdiklerini savunan Koca, “Ambulans uçaklarımızla kıtaları aşarak 185 hasta vatandaşımızı ülkemize getirdik. Birçok ülkenin bilakis vatandaşlarımıza farklı teknolojiyle üretilen aşı alternatifleri sunduk. Kısa müddette kendi aşımız Türkovac’ı ürettik. Geriye dönüp birçok konuda özeleştiri yapabiliriz. Fakat baştan itibaren bilgiyi-bilimi rehber edinmemiz, güçlü sıhhat alt yapımız, vatandaşlarımızın inanılmaz dayanışması ve tüm gücüyle seferber olup birlik halinde hareket eden sıhhat çalışanlarımız sayesinde örnek bir global salgın idaresi ortaya koyduğumuza inanıyorum” sözlerine yer verdi.
Şu ana kadar genel bütçe kaynakları ile yapılan 6 kent hastanesinin olduğunu tabir eden Koca, “Bu ortada, 4 bin 50 yatak kapasiteli Türkiye’nin en büyük kent hastanesini iki ay evvel başkentlilerimizin hizmetine sunduk. Kamu-özel iştiraki modeliyle tamamlanan 14 kent hastanemiz bugün 22.675 yatak kapasitesiyle hizmet vermektedir. Tıpkı modelle inşaatı devam eden 4 hastanemizle birlikte 5.755 yatak daha ek edilecektir. Şu ana kadar genel bütçe kaynakları ile yapılan 6 kent hastanemiz 6.730 yatak kapasitesi ile hizmet sunmaktadır. Genel bütçe kaynaklarıyla 7 bin 450 yatak sayısına ulaşan 7 kent hastanemizin imali devam etmektedir” formunda konuştu.