Haber

Bakan Koca, Erdoğan’ın hastalığını açıkladı! Peki “Gastrointestinal enfeksiyon” nedir, belirtileri nelerdir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Konya’da hizmete giren 83 sağlık tesisinin açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Katıldığı canlı yayında rahatsızlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağlık durumu hakkında konuşan Bakan Koca, “Bu sabah yanlarındaydım. Sağlık durumu iyi. Gastroenterit enfeksiyonunun etkisi azaldı. Tedavisine devam edecek. Kendisine dua eden ve selamlarını ileten tüm hemşehrilerimize teşekkürlerini ilettik” dedi.

“GASTROENTERİT ENFEKSİYONU” ÇOK MERAK EDİLMİŞTİR

Bakan Koca’nın açıkladığı “Gastroenterit enfeksiyonu (Bağırsak enfeksiyonu)” büyük merak konusu olurken, kullanıcılar hastalığın tam olarak ne olduğunu anlamak için internete akın etti. Peki Gastroenterit enfeksiyonu, bağırsak enfeksiyonu nedir? Semptomlar neler? İşte merak edilen sorunun cevabı.

GASTROENTERİT (ENFEKSİYONEL ENFEKSİYON) NEDİR?

Bağırsak enfeksiyonu (gastroenterit), mikrobiyolojik casuslar veya bakteri veya virüs gibi parazitlerin neden olabileceği bir hastalık türüdür. Gıda zehirlenmesi de bağırsak enfeksiyonuna yol açabilir. Bağırsak enfeksiyonu olan bireylerde bağırsak florasındaki değişiklik nedeniyle sindirim faaliyetleri olumsuz etkilenir ve ishal oluşur. Sulu dışkılama nedeniyle hastalar sürekli tuvalete gitme ihtiyacı hissederler. Oldukça rahatsız edici bir hastalık olan mide iltihabı da sıvı kaybına neden olarak yorgunluk, halsizlik gibi aksiliklere yol açar. Hastalığa yakalanan bireylerin birçoğunun merak ettiği konulardan biri de bağırsak enfeksiyonunun ne kadar sürdüğü ve ne zaman düzeldiğidir. Bağırsak enfeksiyonuna bağlı ishal ve diğer sorunlar genellikle bir hafta içinde doğal olarak düzelir. Bulaşıcı bir hastalık olduğu için özellikle okul tuvaletleri gibi yerleşim ortamına göre hijyenin yetersiz olduğu yerlerde bulaşma olasılığı oldukça yüksektir. Hastalığın iyileşme süresinin uzamasına bağlı olarak ortaya çıkabilecek önemli komplikasyonları önlemek için enfekte olan kişilerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları, gerekli tetkikleri yaptırmaları ve tedavi süreçlerine başlamaları gerekmektedir.

GASTROENTERİT (ENFEKSİYONEL ENFEKSİYON) TİPLERİ NELERDİR?

Bağırsak enfeksiyonu birden fazla nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Tedavi planı da hastalığın nedenine göre farklılık göstereceğinden ishal şikayeti ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalarda hastalığın enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığı belirlenmeli, enfeksiyon kaynaklıysa mutlaka tedavi edilmelidir. hangi mikroorganizmaya bağlı olarak araştırılır. Gastroenteritler, bağırsak enfeksiyonuna neden olan faktöre göre 3 farklı kümede incelenir:

Bakteriyel Gastroenterit: Çoğunlukla E. Coli, Salmonella ve Compylobacter gibi bakteri türlerinin neden olduğu bir bağırsak enfeksiyonu türüdür. Gıda zehirlenmesine bağlı ishal vakaları da bakteriyel gastroenterit tipindedir.

Viral Gastroenterit: Rotavirüs, Adenovirüs ve Norovirüs gibi virüslerin neden olduğu bağırsak enfeksiyonudur. Çocuklarda ishal vakalarının çoğu viral gastroenterittir.

Parazitik Gastroenterit:Tenya ve bağırsak solucanı gibi parazitlerin yerleşmesinden kaynaklanan bağırsak enfeksiyonları.

GASTROENTERİT (ENFEKSİYONEL ENFEKSİYON) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bağırsak enfeksiyonu çok yaygın bir sağlık sorunudur ve semptomlar tüm hastalarda hızla neredeyse aynı hale gelir. En sık görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ani sulu ishal başlangıcı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Karın ağrısı ve krampları
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk ve zayıflık
  • Sıvı kaybı nedeniyle ağız ve cilt kuruluğu
  • aşırı susuzluk
  • Karın ağrısı
  • düşük kan basıncı
  • bacaklarda ağrı

Yukarıdaki belirtiler ishalin tipik belirtileri olmakla birlikte bir haftadan fazla devam etmesi enfeksiyonun şiddetini veya farklı bir hastalığın varlığına işaret edeceğinden hastaların vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir. Sık bağırsak enfeksiyonu geçiren kişiler kilo kontrolünde bozulma yaşayabilir. Bariatrik cerrahide yer alan yutulabilir mide balonu gibi yöntemleri araştırma ihtiyacı hissedebilirler.

GASTROENTERİT (ENFEKSİYONEL ENFEKSİYON) NEDENLERİ NELERDİR?

Gastroenterit tıbbi bir enfeksiyon hastalığı olduğu için enfeksiyona neden olan ajanların vücuda girip bağışıklık sistemini yenmesi ile gelişir. Bulaşıcı bir hastalıktır ve bağırsak enfeksiyonuna neden olan bakteri veya virüslerle enfekte olan bireylerden sağlıklı bireylere bulaşabilir. Hijyenik olmayan koşullarda hazırlanan veya uygun olmayan koşullarda saklanan yiyecek ve içecekler, kirli su, tuvalet kullanımı, alt değiştirme gibi faaliyetlerden sonra ellerin yıkanmaması hastalığın gelişmesine yol açan nedenler arasındadır. Bağırsak enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu viral enfeksiyonlardır. Özellikle çocuklarda ve küçük bebeklerde rotavirüs ve norovirüs gibi viral bağırsak enfeksiyonları tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edecek boyutlara ulaşabilmektedir. Bu tür enfeksiyonlarda bilinçsiz antibiyotik kullanımı da hastalığın ilerlemesinde olumsuz etkilere neden olur. Antibiyotikler virüsleri etkilemediği için bağırsakta ishali önleyecek faydalı bakterilerin ölümüne neden olacak ve bu da viral gastroenteritlerin çok daha önemli boyutlara ulaşmasına neden olabilecektir. Bu nedenle bağırsak enfeksiyonu olan bireyler bilinçsiz ilaç kullanımına yönelmek yerine sağlık kuruluşlarında yaptıracakları tanı testleri ile hastalığın nedenini öğrenmeli ve tedavi görmelidir.

GASTROENTERİT (ENFEKSİYONEL ENFEKSİYON) TEŞHİSİ NASIL KONUR?

Gastroenterit semptomları ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalarda öncelikle ayrıntılı bir öykü alınmalıdır. Son 24 saat içindeki dışkılama sayısı ve tutarlılığı, hastanın kullandığı ilaçlar ve sahip olduğu kronik hastalıklar öğrenilmelidir. Akabinde hekim tarafından yapılacak fizik muayenede karnın belirli bölgelerine basınç uygulandığında ağrı hissedilip hissedilmediği sorulabilir ve karın sesleri dinlenebilir. Hastadan dışkı örneği alınır ve incelenmek üzere ilgili laboratuvarlara yönlendirilir. Dışkı testi olarak da adlandırılan bu test ile dışkıda enfeksiyon etkenleri araştırılabilir, parazit ve parazit yumurtaları varsa bunlar saptanabilir ve dışkıda kan olup olmadığı araştırılabilir. Hekim tarafından gerekli görülmesi halinde tanıyı desteklemek ve farklı hastalık olasılıklarını dışlamak için bazı kan testleri ve ultrason, tomografi gibi görüntüleme teknikleri istenebilir. Yapılan tüm testler sonucunda bağırsak enfeksiyonunun nedeni kesin olarak belirlenir ve tedaviye başlanır.

GASTROENTERİT (ENFEKSİYONEL ENFEKSİYON) TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Bağırsak enfeksiyonu dinlenme, bol sıvı alımı ve uygun besinlerin tüketilmesi ile genellikle en geç 1 hafta içinde iyileşen çok yaygın bir hastalıktır. Bu nedenle hastalar çoğu zaman doktora başvurma ihtiyacı hissetmezler. Dehidratasyonu önlemek için bağırsak enfeksiyonu olan hastaların günde 2-2,5 litre su tüketmesi, lif içeriği düşük ve sıvı yüklü gıdaları tercih etmesi gerekir. Yemekler az yağlı hazırlanmalı ve mümkün olduğunca şeker tüketiminden kaçınılmalıdır. Probiyotik bakteri içeren yoğurt, ayran, kefir gibi besinler enfeksiyonun ortadan kaldırılmasına ve ishalin önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca haşlanmış patates ve pirinç tüketimi bağırsaklarda su emilimini arttırdığı için ishali de giderir. Ateş söz konusu ise parasetamol içeren ilaçların kullanılması hekim tarafından önerilebilir. Şiddetli ve inatçı kusma durumunda sıvı kaybını önlemek için mide bulantısını önleyici ilaçlar kullanılabilir. Bunlara ek olarak hasta mümkün olduğu kadar istirahat etmeli, hastanın kullandığı tuvalet hastalık süresince başkaları tarafından kullanılmamalı, çevredeki insanlara bulaşmaması için daha sonra çok detaylı bir şekilde temizlenmelidir. yol. İnatçı baş dönmesi, idrar çıkışının azalması veya tamamen kesilmesi, dışkıda kan, 38 derecenin üzerinde ateş, kusma nedeniyle sıvı tüketememe ve belirtilerin birkaç gün içinde geçmediği durumlarda sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. hastalığın geçmesi beklenmeden en kısa sürede başvurulmalıdır. Sizde veya çocuğunuzda bağırsak enfeksiyonu varsa ve bağırsak enfeksiyonu neden oluyorsa ishali önlemek için ne yapılmalı gibi sorulara cevap arıyorsanız hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmanızda fayda var. Özellikle birkaç gün içinde düzelmeyen ishal, önemli enfeksiyonların varlığına işaret ettiği için ilaç tedavisi gerektirir. Bu durumda bir an önce hekim gözetiminde gidilerek tedavi sürecine başlanması hastalığın daha önemli boyutlara ilerlemesini engelleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu