Haber

Yılın Son Bilanço Dönemi: 2023 3. Çeyrek Bilanço Araştırmasında Hangi Sektörlerin Kâr Beklentisi Yüksek?

Foreks Haber’in 20 aracı kurumun katılımıyla düzenlediği bilanço anketine göre, ankete katılan bankaların toplam net kârının 2023 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,1 oranında artması bekleniyor. . Ankette yer alan finansal olmayan net ciro kârına ilişkin yıllık varsayım ise yüzde 57 oranında artış gösterdi. Sigorta bölümünde beklentiler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 429,7 gibi ciddi bir artışa işaret etti. Ankette 3. çeyrek yıllık tahminleri Sanayi Endeksi için yüzde 65, gıda sektörü için ise yüzde 110,7 oranında artış gösterdi.

Kaynak:https://www.foreks.com/haber/detay/65…

Foreks Haber’in 2023 üçüncü çeyrek mali sonuç beklentileri anketi sonuçlandı.

Borsa İstanbul’da üçüncü çeyrek bilanço sezonu Arçelik 20 Ekim’deİle başlayacak.

Aracı kurumların bilançolara ilişkin beklentisi, borsada işlem gören şirketlerin, özellikle sigorta, gıda ve elektrik sektörlerinin olumlu mali tablo yapacakları yönündeydi.

Canlı iç tüketimin ve göreli olarak istikrarlı döviz kurunun sektörlerde net kâr artışını desteklediği belirtiliyor. Enflasyonun TL’nin dolar karşısındaki kaybının üzerinde seyretmeye devam etmesi nedeniyle bu çeyrekte şirketlerin yurt içi operasyonlarındaki büyüme ve karlılıklarının yurt dışı operasyonlarına göre daha güçlü kalmaya devam ettiği görülüyor.

Göreceli olarak istikrarlı seyreden döviz kuru nedeniyle bu çeyrekte kur kayıplarının hafiflemesinin net kâr büyümesini güçlendirdiği vurgulanırken, kurumlar vergisi oranındaki artış ve bunun geriye dönük uygulanmasının net kâr artışının eşit olmasını engellediğine dikkat çekildi. Daha güçlü.

Bu dönemde çeyreksel bazda sadece %6 artan USD/TL özellikle döviz açığı veren şirketler için destekleyici olarak nitelendirilirken, yılın ikinci yarısında yaşanan fiyat artışlarının faaliyet giderlerini zorladığı belirtiliyor. Ayrıca kurumlar vergisindeki artışın etkisinin üçüncü çeyrek bilançolarında da görülmesi bekleniyor.

Finans dışı birimler, holdingler ve şirketlerdeki gelişmelere bağlı olarak farklılıklar olabileceği, beyaz eşya bölümünde de önceki çeyreğe benzer şekilde düşük hammadde fiyatları, canlı yurt içi talep ve zayıf TL’nin etkili olacağı vurgulanıyor.

Petrol & gaz sektöründe ise petrol fiyatlarındaki artışın ve ürün karlılığında yaşanan iyileşmenin destekleyici rol oynayabileceğine dikkat çekildi.

Demir-çelik branşında düşük bazın yanı sıra çelik-ham petrol sorunundaki toparlanma nedeniyle satış gelirlerinde ve FAVÖK rakamlarında çeyreklik ve yıllık artışların görülebileceği belirtiliyor.

Havacılık sektöründe yüksek turizm dönemi ve pandemi öncesi seviyelere ulaşan yolcu trafiği ile birim gelirlerdeki artışın ciroyu desteklediği, jet yakıtı fiyatlarının yatay seyrinin maliyetlere olumlu etki ettiği belirtilirken, otomotivde ise Sektörde güçlü finansal sonuçların açıklanmasında güçlü yurt içi satış ve dinamik fiyatlama stratejilerinin etkili olabileceği belirtiliyor. getiriliyor.

Yurt içi inşaat faaliyetlerindeki artışa bağlı olarak çimento ve hazır beton talebindeki güçlü eğilimin devam ettiği, çimento sektörünün güçlü bir dönem izlediği, elektrik ve yakıt maliyetlerindeki nispeten istikrarlı eğilimin kar marjlarını desteklediği belirtildi. .

Yaz döneminde mağaza açılışlarının ve gıda enflasyonundaki güçlü seyrin perakende sektöründe ciroyu desteklediği ve maliyet tarafındaki artışları tolere edici etkisi olduğu vurgulanıyor.

Bankacılık şubesinin bilanço dönemi 26 Ekim’de Akbank’la başlayacak. Anket, bankacılık sektöründe banka marjları üzerindeki baskının ve düşen hazine gelirlerinin TÜFE ayarlaması ve güçlü komite gelirleri ile dengelendiğini ortaya koydu. Analistler, bankaların üçüncü çeyrek kârlarına en bariz katkının genel olarak TÜFE parametresinin 20 puana kadar artırılmasından geldiğini belirtti.

Bankacılık sektöründe uzun bir aradan sonra kredi-mevduat spreadinin genişlemesi beklenirken, efektif kalite açısından ciddi bir sorun yaşamayan bankaların faaliyet giderlerinin artan artışlarla baskı altında olmaya devam ettiği vurgulanıyor. maliyetler.

Ticari süreçler tarafında ise geçtiğimiz çeyrekte döviz alım satım kârları güçlü olmasa da komite gelirlerinin oldukça güçlü olmaya devam ettiği belirtiliyor.

Sektörde; TL kredilerdeki büyümenin bir önceki döneme göre bir miktar yavaşlaması, TL mevduat büyümesinin TL kredi büyümesinin oldukça üzerinde olması, TL tarafında mevduatın krediye dönüşüm oranının bir önceki çeyreğe göre iyileşme göstermesi, artan karşılık oranlarıyla birlikte güçlü etkin kalitenin korunması, bilanço tarafında öne çıkan dinamikler olarak sıralanıyor. .

Kârlılık tarafında; TL kredi getirilerindeki artışın etkisiyle TL kredi/mevduat faiz farkındaki zayıflığın sona ermesi, TÜFE’ye endeksli tahvillerin katkısının banka bazında farklılık göstermekle birlikte bir önceki çeyreğe göre belirgin şekilde yüksek olması ve döviz kurundaki artışın devam etmesi Yönetim kurulu gelirlerindeki güçlü seyir dikkat çekiyor.

Borsa İstanbul’da işlem gören şirket ve bankaların 2023 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin mali sonuçlarının iletilmesine ilişkin son tarih, konsolide olmayan şirketler için 30 Ekim 2023, konsolide şirketler ve konsolide olmayan bankalar için 9 Kasım 2023 olarak açıklandı. Konsolide bankalar için son başvuru tarihi 20 Kasım 2023 olarak belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu